Orkest Il Fondamento kwam, zag en won de harten van het talrijk aanwezige publiek. Nicolas De Troyer, jong en talentvol organist, overtreft zichzelf.

Onder warm en aanhoudend applaus, dalen Paul Dombrecht, Nicolas De Troyer, en eerste viool Dirk Vandaele  van het doksaal af, om felicitaties en bloemen in ontvangst te nemen.

Anderhalf uur lang hebben de musici van het barokorkest Il Fondamento, dat met meetkundige precisie stond opgesteld rond het historisch J. Verbueckenorgel, het publiek verwend met Bach, Haendel en Vivaldi composities. De jonge organist, Nicolas, stijlvol bijgestaan door vriendin Hera, ging volledig op in de professionaliteit waarmee Paul Dombrecht orkest en orgel dirigeerde en daarbij zelf hobo speelde.

Il Fondamento stelt zich als doel de muziek uit de 18de en 19de eeuw te doen klinken zoals ze in haar tijd klonk. Dat vergt studie naar instrumenten en speelwijze en het in de praktijk brengen van die kennis. Il Fondamento heeft de voorbije twintig jaar van zijn bestaan daarin een stevige internationale reputatie opgebouwd en heeft die expertise ook nu in Vosselaar tot uiting laten komen.

De achtentwintigjarige Nicolas De Troyer, studeerde musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde in juni 2012 het diploma van “Master of Arts”. Hij is leraar orgel, klavecimbel en muziekgeschiedenis aan verschillende academies en tevens titularis-organist van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. In 2011 trad hij voor  het eerst op in een concertreeks te Vosselaar en is sindsdien zeer gehecht aan het Verbueckenorgel van Vosselaar.

Dit orgel dateert van 1739 en werd gebouwd door de Kempense orgelbouwer Verbuecken. Van 2004 tot 2006 was het in restauratie, naar een ontwerp van orgeldeskundige Jef Braekmans, bij de firma Manufacture D’Orgues Thomas te Ster-Francorchamps. De terugkeer naar de kerk van Vosselaar was de directe aanleiding om met een lokale orgelvereniging van start te gaan. Sindsdien verzorgt deze vereniging een viertal concerten per jaar. Nu eens met het Verbueckenorgel in een begeleidende rol, met zang of ander instrument tot een volledig orkest, dan weer op solistische toer. Nicolas heeft met “dialoog” nogmaals bewezen dat het orgel geen saai instrument is maar een uitzonderlijke dynamiek kan naar voorbrengen. Het Verbueckenorgel in Vosselaar bezit een eigenzinnige stemming, die het samenspelen met de meeste andere instrumenten zeer lastig maakt. Dat Il Fondamento deze uitdaging niet is uit de weg gegaan en zelfs er buitengewoon is in geslaagd om de “Dialoog” met het orgel succesvol en met perfectie uit te voeren, zet nog maar eens de gedrevenheid en de vakkundigheid van Paul Dombrecht en zijn musici, dik in de verf.

De professionele middelen die werden ingezet ook op vlak van audio en video ondersteuning gaven een bijzondere meerwaarde aan het spektakel doordat het publiek echt kon meeleven met wat zich op het doksaal afspeelde.

Waren we haast vergeten dat het initiatief tot dit concert er is gekomen naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van de vzw Alegria, Open huis voor mensen met kanker en hun omgeving, dan bracht Jan Robrechts, voorzitter vzw Alegria, het publiek weer met de voeten op de grond. Tijdens de korte pauze gaf hij toelichting over de werking van de vereniging en de hoge noodzaak aan goed opgeleide vrijwilligers.  Want zei hij: “één op vier tot één op drie mensen krijgen te maken met kanker voor hun 75ste”. En omdat de mensen alsmaar langer leven, blijft het aantal mensen op zoek naar psychosociale begeleiding elk jaar stijgen.

.Nog te vaak wordt het organiseren van hoogkwalitatieve concerten geassocieerd met grote zalen en bij voorkeur in een grootstedelijk gebied. Met dit concert hebben de initiatiefnemers en de organisatoren met deze vooroordelen voorgoed gebroken. Vosselaar staat op de culturele kaart van Vlaanderen.

De concertagenda voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Vosselaar voorziet nog in een

 • zondagnamiddag voorstelling op 21 oktober om 15u met “Kopers en Orgel” en
 • een avondvullende voorstelling “Bach” op zaterdag 8 december 20u door het Flanders’ Recorder Quartet “Vier op ’n Rij” met organist Johan Hermans. De uitvoering van dit programma “Bach” gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Overheid en maakt deel uit van het programma Turnhout2012.

Inlichtingen en reservaties op www.orgelvosselaar.be

3 thoughts on “Orkest Il Fondamento kwam, zag en won …

 1. Persoonlijk ben ik zéér onder de indruk dat u , op zo’n korte tijd , deze concerten op dit niveau kan en wil brengen !
  Ook uw financiële mogelijkheden om deze concerten ” te betalen ” ! BRAVO

  In één woord ” UNIEK ” en dat voor en rond uw ORGEL !!
  ( Ik vermoed dat jullie op alle niveaus zéér hard werken ) !

  PROFICIAT !
  Lieve STEENS- VAN EEMEREN

 2. Beste,
  Van harte gelukgewenst met dit bijzondere en baanbrekende concert.
  De hardnekkige misvatting dat een gerestaureerd historisch orgel nadien niet geschikt is voor concert en samenspel met andere instrumenten wordt hier op een schitterende wijze en bij herhaling ontkracht.
  Spijtig genoeg was ik in het buitenland en heb ik dit concert gemist, maar volgende keer lukt het hopelijk wel.
  Een kleine bedenking: kan er naast de vermelding van de uitvoerder van de restauratiewerken niet worden toegevoegd dat het werk gebeurde op basis van een ontwerp van ondergetekende?
  Mijn bijzondere felicitaties en ik kijk uit naar nieuwe initiatieven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *