<< Terug naar de orgels

Orgels van Bernard Pels

Enkele jaren heeft de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Vosselaar beschikt over twee Pels-Orgels. Het Bernard Pelsorgel gebouwd in 1967 en dat tot 2007 behoorde tot de Sint-Jozefkerk en een orgel uit hetzelfde Belgische orgelatelier Pels gebouwd in 1977.

Vandaag is er nog alleen het oudste Pelsorgel overgebleven. Omdat in 2007 de Sint-Jozefkerk werd onttrokken aan de eredienst, was er geen onmiddellijke toekomst weggelegd voor dit instrument. En een orgel, zoals met alles, dat niet bespeeld wordt is een verloren zaak voor mens en maatschappij. Voor die reden werd het overgebracht naar de nog enige kerk in Vosselaar, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, trouwens ook een geklasseerd monument.

Zondag 16 maart 2010 was een heuse orgelhoogdag voor Vosselaar. De kerk beschikte immers over niet minder dan drie uitstekende orgels en onder impuls van de nieuwe vaste organist, vond een concert plaats waarin deze drie orgels volwaardig aan bod kwamen. In samenwerking met orgelbouwer Gerard Pels werd dit concert opgenomen op CD. Een stukje uit de CD is te horen op de “CD-pagina” van deze website. De CD kan nog steeds worden besteld.

 * Dispositie : 9 registers

     manuaal 1:

        * gedekt  8′

        * prestant 4′

        * roerfluit 4′

        * octaaf 2′

        * kwint 1 1/3

        * mixtuur  III 

    manuaal 2

        * roerfluit  8′

        * baarpijp  4′

        * sesquialter I -III 

    pedaal : geen eigen registers

 Stemming op  440 Hz.